Monday, June 21, 2010

Vaksin empat penyakit

DEMAM campak, beguk, rubela dan cacar air adalah empat penyakit berjangkit yang serius yang menggugat kesihatan berjuta individu di seluruh dunia dan menyebabkan penderitaan yang amat sangat.

Pada tahun 2008, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mencatatkan 334 kes demam campak di Malaysia dengan anggaran kematian sebanyak 164,000 di seluruh dunia. Walaupun kematian akibat beguk adalah jarang sekali, penyakit itu boleh dikaitkan dengan beberapa komplikasi dan masih berlaku di negara-negara membangun . Menurut WHO dan UNICEF, lebih daripada 830,000 kes rubela dilaporkan di 123 negara pada 2001, manakala 60 juta kes dianggarkan bagi kes cacar air yang berlaku setiap tahun sebelum pelalian cacar air diamalkan secara besar-besaran .

Menurut Doktor Pakar Kanak-Kanak, Datuk Dr Musa Mohd Nordin, ramai yang berpendapat bahawa cacar air adalah sejenis penyakit ringan di kalangan kanak-kanak.

"Ia sebenarnya membebankan iaitu dalam erti kata penderitaan seperti ketinggalan waktu di sekolah bagi seorang kanak-kanak, ketinggalan waktu kerja bagi ibubapa dan kos serta kebimbangan menguruskan kes yang teruk amatlah tinggi," ujar beliau pada majlis pelancaran vaksin kombinasi baru demam campak, beguk, rubela dan cacar air, Priorix Tetra baru baru ini di Hotel One World.

Priorix Tetra dari GlaxoSmithKline Pharmaceuticals (GSK), sejenis vaksin baru yang memberikan perlindungan yang lebih mudah terhadap campak, beguk, rubela dan cacar air tanpa kesusahan bagi suntikan tambahan untuk kanak-kanak antara sembilan bulan dan 12 tahun.

Lebih baik

Ia menggabungkan vaksin cacar air dengan dua dos mandatori yang diperlukan untuk demam campak, beguk dan rubela (MMR) bagi perlindungan yang lebih baik dan berterusan untuk menentang cacar air.

Tambah Dr. Musa, vaksin MMR sedia ada adalah vaksin wajib yang tersenarai dalam Program Imunisasi Tambahan Malaysia (EPI) sejak 2002. Ia diberikan kepada kanak-kanak dalam dua dos, sekali pada usia 12 bulan dan yang kedua pada usia tujuh tahun.

"Priorix Tetra memberikan kemudahan kepada ibu bapa dengan pilihan satu suntikan berbanding dua suntikan yang diamalkan sekarang bagi kanak-kanak untuk melindungi mereka secara berkesan terhadap empat penyakit sekali gus," katanya

Sementara itu, Pakar Perunding Kesihatan Umum serta Pengarah Bahagian Kajian Klinikal dan Pembangunan dan Hal Ehwal Perubatan bagi GSK Biologicals, Singapora, Malaysia dan Brunei, Dr Teoh Yee Leong, berkata Priorix Tetra memberikan kemudahan kepada ibubapa.

"Dengan pilihan satu suntikan berbanding dua suntikan yang diamalkan sekarang bagi kanak-kanak untuk melindungi mereka secara berkesan terhadap empat jenis penyakit sekali gus. Dengan kurangnya suntikan, seseorang kanak-kanak itu tidak perlu melalui lebih banyak kesakitan dari yang diperlukan dan secara langsung mengurangkan keresahan yang dihadapi ibubapa ketika mendedahkan anak mereka untuk pelalian itu," jelas beliau.

No comments:

Post a Comment